onsdag 30 maj 2007

Antika krig

I dag är det ingen politisk eller analytisk stycke på gång, bara miniatyrer. Micke har lovat och lovat att fixa några motståndare till min Makedonier. Nu finns det några scenarier som verka kul; http://othismos.blogspot.com/
Det vore kul att testa hur det fungera med hopliter i WAB. Har lite svårt att fixa perser, skulle kännas lite fånigt med mongoler och makedonier som ersättare. Men jag kan nog ställa upp en Thessalisk armé från min hjälptrupper, skönt med ca 4000 poäng, jag har näst allt man kan tänkas behöva saknar bara några elefanter. Om vi ska spela något inspirerat av filmen 300 är det mycket enklare, det är bara att köra med Charlies dvärgar, de ser så mycket mer ut som kaosdvärgar än Mickes goda kortisar, och alla afrikanska stamkrigar vi kan få tag på, vilket borde var några hundra, förstärkta med alver. Det borde kunna återskapa stämningen från filmen eller hur? Så Micke och Anders, det är bara att börja måla.


Någon har tänkt på armélistor till syndafloden, d.v.s. Karl den X krig i Polen;
http://wab-ramblings.blogspot.com/2007/12/final-deluge-lists.html
Och jag har ju köpt på mig The Assult Groups Polacker. http://www.theassaultgroup.com/
Charlie har börjat på Moskoviter så nu behöver vi bara någon som är villig att måla kosacker, brandenburgare, transsylvanier, tatarer och svenskar. Och ingen av de arméerna är något för Charlie, mängder av hästar och nästan inga uniformerade fotsoldater. Och naturligt nog kunde det var bra om någon fixade turkar, för även om de inte deltog så var det möjligt att de skulle ingripa, t.ex. på sina allierade transsylvaner och tatarers sida.

Detta måste väl betecknas som det minst berättigade krig som en svensk kung startat, någonsin? Huvudorsaken verka ha varit tanken ”att vi har en armé och den kostar pengar så det är bäst att anfall någon”, har haft samma tanke i Total War serien och någon gång i Civ. men även där är det inte någon bra idé. AI blir så inriktad på hämnd att man inte tror det, och om man gjorde det mot en annan spelar så fick man nog räkna med risken för utomspelshämnd, att man blir angripen i ryggen nästa gång man spelar med samma person.

För övrigt någon som köpt syndaflods trilogin, jag tänker i första hand på de tre filmerna, har bara hittat en av böckerna översatta till svenska, den första. Henryk Sienkiewicz; Med eld och svärd : historisk roman från kosackupproret i Polen 1648-51. Bok två heter: Syndafloden : Historisk roman från svenskpolska kriget 1655-1657. den består av tre delar och kom 1901. Men ibland är det kul att läsa moderna böcker också.

En bok jag är intressera av kom på finska så sent som 1936 Kunnian kentällä : historiallinen kertomus Juhana Sobieskin ajoilta / Henryk Sienkiewicz ; suomentanut Maila Talvio

Inga kommentarer: