tisdag 9 september 2008

Folks ålder, förr.

Eller "Man kan inte bli äldre nu för tiden."
Har börjat titta på tredje upplagan av Massimo LiviBacci "A concise history of World Population". Det var ett tag sedan jag läste den första upplagan. Dels har det hänt lite med världens befolkning sedan 80-talet och dels har det hänt lite med teorin om demografi. Men den sa jag kom att tänka på är något som inte ändrat sig. Intressant nog verkar det inte som om man kan uppnå en högre livslängd nu för tiden än vad man kunde upp nå under stenåldern. Det är tänkbart att man har större möjlighet att bli 128 eller så, vilket verkar vara max för oss människor. Men man kan fortfarande inte bli äldre än så. Och de få, väldigt få som blir så gamla är inte alls så beroende av sjukvård och sådant. De är helt enkelt kärnfriska så bortsett från olyckor så behöver de inte sjukvård. Så inget hindrade dem från att bli 120 för tiotusen år sedan. Det här på minner mig om problemet med medellivslängden, att nästa ingen lever exakt så länge, de flesta där före eller efter den tiden. Om vi har en katastrofal livslängd på 27.9 år, som Frankrike beräknats ha haft 1750, så betyder det vanligen att mängder av barn dör men också att de som överlever barnaåren kan bli gamla, kanske riktigt gamla som t.ex. Voltaire. Och om man som vi här i Sverige har en livslängd på runt 80 så betyder det inte att de som lever till 80 har en god möjlighet att bli 110, det betyder bara att väldigt få av våra barn dör och att vi kan rädda folk som blir akutsjuka eller skadade inte alls att folk lever så väldigt länge efter 80. Så därför är det inte alls oväntat att vissa gamla greker blev 80 eller 90 och var aktiva in i det sista, alla som var veka hade dött innan. Folk kunde bli gamla och folk blev gamla, bara inte alla som i dag. En låg medellivslängd betyder bara att det är svårt att bli gamla inte omöjligt. Och efter som de flesta dör som barn kan den som blivit tjugo räkna med att få leva ett bra tag till, troligen till över femtio. Och den som hunnit bli femtio och är oddsen för sig att bli över sjuttio och så vidare.

Så snälla slut blanda ihop saker och ting, medellivslängd är inte det samma som livslängd, det är ett snittvärde inte en prognos.

Enligt vissa beräkningar har det fram till och med år 2000 fötts 82 miljarder människor. Så trotts allt är vi som lever bara en bråkdel av alla människor, även om vi inte tänker på alla de som ännu inte fötts. Något att tänka på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan nog förvisso vara något att tänka på för alla SF-författare som tycker om att anta att medellivslängden bara kommer att öka i framtiden och att en livslängd på 200-500 år inte kommer att vara något konstigt om några århundraden. (Kim Stanley Robinson är ett exempel.)

Å andra sidan kan långlivade personer vara intressanta som littärara grepp, och är inte heller direkt någon nyhet, utan går tillbaka till den vandrande juden och ännu längre.

Svensson sa...

(Du Lennart kan väl kolla gamla inlägg också, som min eminenta kommentar till "Finska kriget"...)