måndag 10 december 2007

Riddarfilmer

Allt om Historia har en lista på tio bra filmer om riddare, med anledning av Arn filmen. Varför jag inte tycker om Arn, hittills bara boken men jag kan tänka mig titta på filmen och tycka illa om den också, ska jag nog skriva en eget inlägg. Det beror i grunden på historiefilosofi, de bygger på vulgär marxism, vilket jag som historiematerialist hatar. Men nu till listan:


Ivanhoe (1982)
Kingdom of Heaven
Storm över Ryssland (Alexandre Nevskij)

En riddares historia
Jean D´Ark (2000)
Henrik V (1991)

Excalibur
Monty Pythons galna värld

Det är intressant att man så glatt blandar historiska filmer med de två om Arthur. Det finns inte mycket av historia i Arthur myten, och än mindre i Excalbur och Monty Python, båda kan anses vara bra på vad de gör, den ena bra och den andra genial. Och musikalen är inte så dålig den heller.

När det gäller de sex något mer historiska så kan man dela in dem i tre grupper. Två om tiden för kungariket Jerusalems undergång, det vill säga samma tid som Arn. Ivanhoe och Kingdom of Heaven, där den första inte gör så stor ansträngning och den andra är så riktig att man blir irriterad på de fel som finns i den. Varför skulle Balin leka smed när han är arvtagare i en av de viktigaste familjerna i kungariket och annat.

Sedan har vi den ryska, mycket bra film, men mycket hänger på vad Stalin just då tyckte. Den kunde ha varit mycket mer historisk men inte utan fara för livet hos regissören, extra fara alla som Stalin tänkte något om var i fara, och rätt många till. Så den är bra men inte så mycket en film om 1200-talet som om 1930-talet.

De tre sista handlar alla om hundra-årskriget, olika delar men hundra årskriget.
En riddares historia har Svarta Prinsen som en viktig karaktär, så den bör ju utspela sig under Edward III i början eller mitten av kriget. Henrik V handlar ju som alla bör vet om Agincourt striden 1415 och nämnad Henriks seger över den Franska armén. Och Jean D´Ark om hur en fransk flicka vände krigslyckan 14 år senare. En kort titt ger över 30 filmer om henne. Luc Bessons film är inte den bästa, utom möjligen när det gäller scenografin, all utrustning och allt annat sådan är mycket snyggt, och så rätt man kan få det. Det enda jag kan tänka mig klaga på är den leksak till kastmaskin som en av hennes kaptener har med sig ett tag. Där emot finns det två saker som irriterar ordentligt, den ena är att den är inspelad på engelska och den andra är Milla Jovovich. Hon fungerar inte som Jean, vet inte vem nu levande som skulle klara av det men Milla gör det inte. Det är inte enkelt att spela en 17-åring som veteraner är villiga att följa i döden, exakt samma problem som Alexander filmen har för övrigt. Henrik V har ett annat problem, den är en filmad pjäs, i och för sig av en bra författare men en som aldrig skrivit något för film. Och det märks den är helt enkelt inte så snygg som den skulle kunna vara, och den bygger ju på en mycket föråldrad uppfattning om vad som hände i oktober 1415. En ny film som inte bygger på fördomar från 1500-talet kunde bli riktigt intressant, och om någon vill låna mig ca 100 miljoner så kan jag tänka mig att göra den. Slutligen då en Riddares historia(A Knight's Tale)? Jag tycker den är, bra till och med historisk. Det tar lite tid att vänja sig vid musiken, "We Will Rock You" på 1300-talet. Men den är inte värre än filmer som på står sig vara historiska filmer som Braveheart. Och A Knight's Tale ger en riktigt känsla och många av de saker som verka väldigt underliga är helt riktiga, felen ligger mer i skalan. Idén med en kvinnlig smed är helt riktig t.ex. Hon är ju änka och har tagit över efter sin man, vilket var precis vad man kunde vänta sig på 1300-talet. Och folk som själv adlade sig var troligen inte alls ovanligt bland de tungt beväpnade soldater som drog runt i Frankrike under andra halvan av 1300-talet. Tänk bara på Hawkwood (http://en.wikipedia.org/wiki/John_Hawkwood) som troligen startade som en sån till en garvar som la sig till med sir när han hade lite trupper under sig, och drog till Italien. Det var ett tag sedan jag såg den, men jag tycker den ger den bästa medeltids och riddar känslan av alla de här filmerna.

En slutlig fråga är Robin Hood-filmerna riddarfilmer? Svår fråga, vad ska man av se med en riddar film. För övrigt är ju Robin med i Ivanhoe.

Inga kommentarer: