fredag 10 oktober 2008

CSA

Här är en text jag inte riktig får att fungera, något stämmer inte tycker jag men nu orkar jag inte försöka mer så läs den och säg vad som är fel:

Har sett filmen CSA tre gånger, så jag är nog intresserad, två gånger med kommentarer. Det är lättare att förstå vissa var när man hört vad de tänker. Kolla också http://www.csathemovie.com Det finns några saker man kan undra över, som vad för mutor som skulle krävas för att få med Frankrike (Mexico?) och UK (New England och västkusten?). Sedan finns det inte en chans i helvetet att CSA som en antisemitisk stat skulle bli först med atombomben, mycket troligare att UK och Ryssland skulle "låna" några till Japan för det desperat försvaret och för att bevisa att det inte bara är tyskar som behöver brännas upp. (På ståndet att atombomben bara skulle kunna användas på icke-vita folk är lite löjligt när det gäller Harris och Bomber Command, har svårt att tänka mig att de skull blinka om de fick order att bomba en primitiv stat med slavar som CSA om man är beredd att bränna upp kulturstaden Dresden)

När det gäller CSA, så är det väl näst säkert att det hade blivit ett slags nordligt Brasilien, möjligen marginellt mer industrialiserat, export av billiga bomullskläder. Men film handlar mer om rasism och ras i USA än något annat. Om CSA varit dumma nog att anfall Mexico hade de i bästa fall klarat sig med förluster av Texas och allt väster där om, cristoreos uppfann troligen bilbomben (som en utveckling av loco loca) och möjligen självmordsbombaren. Och de är den minst framgångsrika gruppen i deras inbördeskrig, vad de skulle ha gjort med värnpliktiga trupper från en så okrigisk nation som CSA kan man fråga sig, slakta dem troligen. Jag skulle inte vara helt förvånad om Mexico skulle var en industrination och sedan skulle Argentina och Chile tack var immigration och Engelskt stöd vara rikarer och friar. Troligen skulle Kanada och Australien gynnas också. Knappast någon Hitler som ledare, om han inte snabb lärde sig franska. Troligen en kompromiss fred 1917 när Ryssland bryter ihop. Östeuropa under imperier en generation till, men ett fritt Polen i den Ryska delen plus baltiska och Finland kanske Ukraina, svårt att spå om inbördeskriget. Amerikaner, i alla fall de i USA, fattar mycket lite av hur världen fungera och än mindre av hur den fungerade 1861. Men man kan tycka att de borde känna till lite mer om sin egen historia. Om US Army har svårt att hålla New York, som är oändligt mycket större en någon annan stad i USA, hur skulle CSA kunna ta den? Hur tar man sig över Hudson River mot hela världsproduktionen av monitors, taggtråd, gattlings och winchesters? Brittiska flottans vilja att ta förluster för att skydda slavhandlare lär inte vara stor, hänga dem ja, skydda knappast, mängder av befälle har ju erfarenhet av att jaga dem. Och New York plus New England kan nog i nödfall ställa upp en miljon man under vapen och då verkligen under vapen, förutom de frivilliga från Europa som skulle strömma till. På västkusten kan man tänka sig "frivilliga" ryska förband, knappast så många tusen men det räcker nog, de kan ju börja med att sätt i land sjömän från flottan som redan är där. Undra om CSA är beredd att ta förlusterna mot ryska kanoner i Klippigabergen? De lär vara något skakade av de tjugotusen eller fler som dött i stormningen av Washington, hur många är det som dör vid Plevne med några månaders byggnation och det lär inte var lättare att ta vallarna som man byggt på i två år?

Inga kommentarer: